Kasım'ın sonununda bu yana organize ettiğimiz Gazoz Ligi'ni bilmeyenler ve hakkında bilgi sahibi olmak için yanıp tutuşanlar için derli toplu bir şeyler yazmayı düşünüyordum uzun zamandır. Bu yazı, önümüzdeki yıl lige girmek isteyen veya daha bilinçli bir şekilde takip etmek isteyen insanlar için açıklayıcı nitelikte olmalıydı. Spor Pazarlaması dersimin vaka ödevinin bu yazıya ön ayak olması ise pazarlama derdi gütmediğimiz bu organizasyon için enteresan oldu tabi. Gazoz Ligi nedir ne değildir, takımlara ve oyunculara ilişkin belli başlı kurallar yer almakta bu yazıda. Buyrun:
GAZOZ LİGİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Gazoz Ligi, 2009 yazında yazarlar arası turnuvalar ve özel maçlara katılmak üzere Bağış Erten’in kaptanlığında kurulan Ayazma’nın (Anadolu Yazarlar ve Müzisyenler Ayaktopu Takımı) bir buçuk yıldır maç yaptığı ve dostluk kurduğu 10 takımla bir araya gelmesiyle ve “başka bir futbol mümkündür” söyleminden hareketle kurulmuştur. Futbolun ruhunu yaşatmayı amaçlar. Etiğe ve vicdana karşı olan her türlü eylemden uzak durur. Bu söylemlerden yola çıkarak ligin bünyesinde bulunan takımların öncelikli amaçları fair-play’i, dostluğu ve saygıyı ön planda tutmaktır. Yani asıl amaç, “maç kazanmak” değil “futbol oynamak”tır. Gazoz Ligi’nin mottosu olan “Gazozuna...” deyimi ligin amacını ve hedefini belirlemektedir.
Gazoz Ligi’nde mücadele etmek için yetenekli olmak veya iyi top oynamak önemli değildir. Taktiğinizin, şablonunuzun, oyuncularınızın hiç bir önemi yoktur. Bir takımda istenilen ve aranan öncelikli özellik “rakibe saygı”dır. Kısacası Gazoz Ligi, rekabet değil, fair-play tabanlı bir organizasyondur. Hedef kitlesi ise modern futbolunun klişelerinden, çarpıklıklarından, haksızlıklarından, yolsuzluklarından, endüstriyelleşmesinden bunalan tüm “futbol” fanatikleridir. Gazoz Ligi, “başka” bir futbolun mümkün olduğuna inanan herkes için kurulmuştur ve bu amaca hizmet etmektedir. Bu ligde maçtan sonra sonuç ne olursa olsun rakibi tebrik etmek caizken, kart görmek ve rakibi küçük düşürücü hareketlerde bulunmak günahtır.
ORGANİZASYONUN GENEL YAPISI
Gazoz Ligi tamamen amatör oyunculara yönelik kapalı bir futbol organizasyonudur. Maçların düzeni ve kontrolü, istatistiklerin maçlarda toplanması ve ilgili yayın organlarında (web sitesi, facebook, twitter) yayınlanması, takımlara ve oyunculara verilecek ödüllerin ve uygulanacak cezalara karar verme yetkisi lig yönetimine aittir.
Maçlar, bilinen lig sistemiyle iki devre halinde oynanmaktadır ve normal sezonu 22 hafta sürmektedir. Normal sezonun ardından ilk 8 takım başarı sıralarına göre çapraz eşleşip play-off’larda mücadele ederler. İki maç üzerinden oynanan play-off karşılaşmaları, tek maçlı final müsabakasıyla sona erer ve şampiyon takım ilan edilir. Tüm maçlar Salı ve Çarşamba günleri Beşiktaş Jimnastik Kulübü Fulya Şan Ökten Tesisleri’nde oynanmaktadır.
TAKIMLAR
Katılımcı takımlar, sezon başında en az 18 en fazla 26 oyuncudan oluşacak şekilde oluşturulurlar. Gazoz Ligi’ne katılacak takımlar, başvurularını belirtilen süreye kadar, kaptanları ve oyuncuları seçilmiş biçimde yapmak durumundadırlar. Her takım kendisinin; diğer takımlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde renklendirilmiş, tasarlanmış forma/t-shirt giymeye mecburdur.
Bu ligde oynayan tüm takımların kendi içinde bir anlam taşıması gerekir. Burada önemli olan takımın ruhunu oluşturacak bir temsiliyettir. Lige katılacak takımlar bu kriterlere göre seçilmiştir. Takımdaki oyuncuların çoğunluğunun o kimliğe uygun olması şarttır. Bu konuda son söz lig yönetiminindir.
2010–2011 Seozunu Takımları:
-Ayazma: Romancılar, yazarlar, müzisyenler, tiyatrocular, sinemacılar ve karikatüristler... Bünyesinde Bağış Erten, Hayko Cepkin, Harun Tekin, Alpay Erdem, Cansel Elçin gibi tanınmış simaları barındırır. -Av.ATAR: Uluslararası şirketlerde hukuk danışmanlığı yapmış 12 yıllık avukat Halil Ünlüeser’in kaptanlığında, ulusal ve uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri ve avukatları. -SİYAD: Uğur Vardan'ın kaptanlığında, Sinema Yazarları Derneği üyeleri. -Boğaziçi: Öğrencilik yıllarında Boğaziçi Üniversitesi futbol takımında oynamış üst düzey yönetici ve iş adamları. -Ahparig: Yazı-çizi işiyle uğraşan editör, akademisyen tayfası. -Dinamo Express: Express, Roll ve Bir+Bir Dergisi yazarları, çalışanları. -AKUT: 14 yılda 1164 kişi ile toplam 825 operasyona katılmış AKUT (Arama Kurtarma Derneği) üyeleri. -Tiyatro: Sarp Apak, Ersin Korkut, Hamdi Kahraman, Rıza Kocaoğlu gibi isimlerden oluşan BKM çevresi, tiyatro oyuncuları ve çalışanları. -Etkisiz Eleman: İstanbul’daki bazı üniversitelerin matematik bölümü akademisyenleri ve öğrencileri. -Neurosport: Teknik direktörlüğünü Eurosport ve NTVSpor yorumcusu Caner Eler'in yaptığı; İsmail Şenol, Emek Ege gibi NTVSpor spikerleri ve Eurosport Türkiye çalışanları ile NTVSpor Yenilsen de Yensen de ekibinden oluşan karma. -İTÜ İMK: Türkiye’nin en aktif öğrenci kulüplerinden İTÜ İşletme Mühendisliği Kulübü öğrencileri. | |
GAZOZ LİGİ ANAYASASI (KURALLAR ve CEZALAR)
· Bir takım 10 oyuncu 1 kaleci olmak üzere 11 kişiden oluşur. Takımlar en fazla 7 yedeği kenarda bekletebilir. Ekiplerin maç boyunca istediği kadar değişiklik yapma hakkı vardır. Oyundan çıkan oyuncu tekrar oyuna dahil olabilir. Oyuncu değişiklikleri lig maçlarındaki sakatlık prosedürüne tabii olarak gerçekleşir. Bu hakkın suistimal edilmesi halinde hakem gerekli tedbirleri alır, gerekirse değişikliğe izin vermez.
· Maça takım formasını giymeyen oyuncular alınmaz. Oyuncular, yönetime daha önceden belirtmek koşuluyla başka bir takım arkadaşının formasını giyebilirler. Maçlar 60 dakika üzerinden oynanır. Maç saatinin başında 5 dakika ısınma süresi devre arasında ise 5 dakika dinlenme süresi bulunur. Maç 5 dakika ısınma süresinin sona ermesiyle başlar.
· Maç içinde hakeme karşı art niyetli her türlü fiziksel temasta bulunan oyuncu ömür boyu ligden ihraç edilir. Hakeme sözlü müdahale ve hakaret halinde lig yönetimi oyuncuyu ihraç etme hakkını saklı tutar.
· Lig yetkililerine karşı yapılan her türlü fiziksel ve sözlü müdahale halinde lig yönetimi oyuncuları veya takımı cezalandırma/ihraç etme hakkını saklı tutar.
· Toplamda 2 defa sarı kart gören oyuncu, 2. sarı kartını gördüğü maçı takip eden ilk maçta oynamama cezası alır. Oyuncu maçta oynamamakla cezası son bulur, cezanın bitiminden sonra sarı kart sayacı yeniden işlemeye başlar. Sarı kart sayacı play-off’lara da taşınır. Play-off’larda da kural değişmez. Bir tek yarı finalde sarı kart sayacı sıfırlanır.
· Bir maç içinde ikinci sarı karttan, kırmızı kart gören gören oyuncu, bir sonraki maçta oynamama cezası alır. Bu şekilde alınan maç oynamama cezası kart sayacını sıfırlamaz. Direkt olarak kırmızı kart gösterilen oyuncunun cezası, hakemin raporu doğrultusunda Yönetim tarafından belirlenir.
· Normal sezon boyunca tutulan faul, sarı kart ve kırmızı kart istatistikleri baz alınarak “Centilmenlik Ligi” oluşturulur. Her faul 1 puan, her sarı kart (nedenlerine bağlı olarak) 5, 8, 10 puan, her kırmızı kart da (yine nedenlerine göre) 10, 16 ve 20 puan olarak değerlendirilir. Bu ligi puan olarak zirvede bitiren takım 3-0 hükmen bir mağlubiyet alır ve 3 puanı silinir. Aynı şekilde bu kriterlere göre en az puan alan takım ise 3-0’lık bir galibiyet ile ödüllendirilir ve hanesine 3 puan eklenir. Bu sonuçlar da göz önüne alınarak play-off karşılaşmalarına geçilir.