13 Aralık 2009 Pazar

Yedisinde Neyse Yetmişinde de O!


Muhammed Ali. Bilmeyen var mıdır? Yoksa bile buradan öğrenebilirsiniz. O, adını tarihe sadece bir sporcu olarak yazdırmadı. O, bir çok insanın ve toplumun kendini ifade etme aracı oldu. O, bir "fikirdi". O, sadece yumruklarını değil, dilini de kullanmayı ve bu şekilde ayakta kalmayı da biliyordu.
Vietnam savaşının patlak verdiği zamanlar... Uncle Sam'in yine tüm A.B.D. vatandaşlarına "I want you" dediği günler... Dünya Boks Şampiyonu 22 yaşındaki Cassius Clay a.k.a. Muhammed Ali'yi de istiyor bünyesine Uncle Sam. Ancak daha önce karşılaşılmamış bir durum söz konusu oluyor. Bu genç adam orduya katılmaya "vicdani red" özgürlüğünü kullanarak reddediyor. Bütün Amerika ayağa kalkıyor. Daha sonrasında Ali'ye gelen hapis cezası... Ancak Vietnam halkı için söylediği "Benim onlarla bir sorunum yok!" sözü halkı uyandırmaya yetmişti. Bu olaydan sonra Boksörlük lisansı elinden alınsa da hapis de yatsa da savaş yanlıları tarafından nefretle eleştirilse de o istediğini gerçekleştirmiş ve sporculuğun da ötesine geçip bir simge haline gelmeyi başarmıştır.
Videonun tarihi biraz geç. Bush'un başkanlık dönemi. 22 yaşında savaşa gitmeyi reddeden Ali, yıllar sonra "Hard Power" Bush'tan Gelmiş Geçmiş En İyi Boksör ödülünü alıyor. Bush da sempatik olma telaşında: link

Hiç yorum yok: